FemTo

كيف تعمل مكتبه لبرامجك

47 ردود في هذا الموضوع

المكتبات الديناميكيه : (DLL)

عباره عن ادوات جاهزه تساعد على سرعه انجاز العمل بامدادك بالادوات الشائعه الاستخدام فى برامجك لتسهيل البرمجه ولتقليل حجم البرنامج ,

وعندما تفتح اى مجلد بيه برنامج ما ستجد ملف - ما لم يكن العديد - من ملفات ال DLL .

مميزات المكتبات :

كما قلنا تسهيل الوقت , وجعل برامجك اسهل فى لصيانه والتطوير , بل ويمكنك استخدامها فى جميع لغات البرمجه باضفتها كما سنرى , ولقد استخدمت مكتبه صنعت بالفيجول فى الVB.NET وال Consel وحتى فى ال Power Point

كما ترى اهميتها... ويوجد العديد من الشركات كل وظيفتها تصميم المكتبات ويمكنك البحث عنها فى اى موقع بحث.

مكونات المكتبه :

تتكون المكتبه من عده CLASSES وكل CLASS مكون من عده PROCDURES ..... تعالى بقه نشوف حنعمل مكتبه ازاى :

اول خطوه نفتح مشروع جديد :

p13hv.jpg

وزى احنا ما اتفقنا ان المكتبه بتكون من classes وفورمات , والمكتبه اللى احنا حنكونها دلوقتى محتاجه فورم واحد فنضيف فورم للمشروع .

المكتبه اللى احنا حنعملها - تعليميه - حنخلى فيها classes واحده وفورم واحده ..بس انتا ممكن تخلى اكتر من class واكتر من فورم و ده غالبا اللى بيحصل..

------مكتبه الرساله-------

اكيد فى البرامج بتاعتنا بنطلع رسائل كتيره للمستخدم , بنخبره بحدوث خطا ما , او بنطلب منه عمل شى , ولو كان البرنامج فيه رسائل كتيره فسوف تحتاج لتكرار امر الرسائل اكتر من مره , فحنعمل مكتبه نستخدمها فى اى مشروع نعمله و تسهل الموضوع ده .

ال Form :

.............

1- نسمى الفورم باسم مناسب : مثلاا : msgform

2- نضيف الاضافات المناسبه :

....................................

انا حضيف مثلاا زر , وليبل - وطبعا كل واحد يضيف حسب احتياجاته -

3- نعدل خواص الفورم : كنوع الاطار ,................................

4- برمجه العناصر : فى حاله المكتبه بتاعتنا الكود العام حيكون فى الزر بحدث الضغط وحيكون Unload me

والشكل النهائى للفورم حيكون زى كده :

الClass:

...........

وحنكتب فيها الاجراءت اللى حنحتجها للتعديل فى الفورم بتاعتنا , فنعمل اجراء لتغيير عنوان الفورم , تغير النص فى الليبل , اظهار الفورم ,...........

ملاحظه :

نخلى الخاصيه instancing قيمتها globalmultiuse علشان نقدر نستدعيها اكثر من مره فى نفس الوقت ولجميع البرامج .

وننشى الاجراءت التاليه :

Public Sub title(t As String)
msgform.Caption = t
End Sub
Public Sub txt(tx As String)
msgform.Label1.Caption = tx
End Sub

Public Sub button(b As String)
msgform.command1.Caption = b
End Sub


Public Sub txtalign(txal As Byte)
msgform.Label1.Alignment = txal

End Sub

Public Sub txtfont(txfo As Integer)
msgform.Label1.FontSize = txfo

End Sub
Public Sub show()
msgform.show

End Sub

>>>>>>>>>>>>>> بكده احنا خلصنا المكتبه وتقدر دلوقتى تحولها لملف DLL ...

ازاى نستخدم المكتبه فى برنامجنا :

..........................................

ومن Brawse نحدد مكان المكتبه اللى احنا عملنها

كده احنا ضفنا مكتبتنا للمشروع بتاعنا ...

ولو عاوزين نطلع رساله لما نضرب على زر :

Dim f As New femtodll.MSG
f.Title "Welcom In Programming"
f.txt "Test On Dll"
f.txtalign 2
f.txtfont 14
f.button "Ok"
f.Show

فنعمل متغير ونخليه نسخه من المكتبه . الclass اللى احنا عاوزينها ....وممكن تخلى اكثر من متغير نسخه من الclass

وبعد كده ننادى على المتغير . الاجراء اللى احنا عاوزين ثم مسافه ثم القيمه اللى نبعتها لل لجراء...

وبعد تنفيذ الامر :

وكده انتا عمات مكتبه تقدر تستخدمها فى اى برنامج , تسلفها لمبرمج تانى - حتى لو استخدمها فى لغه تانيه - , و مفيش حد حيعرف ايه اللى فيها.

وبكده الدرس خلص واى استفسارات انا موجود. (تم ارفاق الصور)

dllpics.zip

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

شكراً يا اخ

واستمر اكثر بشرح باقى عناصر النيو بروجكت كالاتف غى اكس إى و غيرها

وكثر الله خير

شكرا مره اخرى

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

بسم الله الرحمن الرحيم

اخي الكريم اشكرك على هذا الدرس الرائع و الاكثر من رائع

لقد حملت المرفق وكان به صور عن طريق عمل ملف المكتبة ولكنني لم افهم اي شئ اطلاقا مع العلم انك وضعت اكواد في المشاركة ولكنني لم اعرف اين اضعها هل الفورم ام الكلاسس اين

ارجو منك التفاعل معي ولك مني جزيل الشكر و التقدير

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

السلام عيكم

اهلا وسهلا بك اخى العالم..

الاكواد ديه حتكون فى الكلاس لانها هيى اللى حنتحكم بيها فى الفورم ,..ولو الموضوع لسه مش واضح قول وانا ممكن اشرحه تانى لعيونك..

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

مشروع ال DLL Msg مرفق ... وكمان الملف التنفيذى ال dll , ولما تضيفه من الRef. حتلاقى مكتبه اسمها Femtodll وبعد اختيارها

فى المشروع نعمل زى ما فى الدرس نعرف متغير باسم المكتبه وتضرب "." حتطلع CALSS1 والسطر اللى بعديه تكتب المتغير ده "." البرنامج الفرعى المطلوب وهكذا...

ولو لسه الفكره مش واضحه لاتتردد غى السؤال ..لانى فى الشرح مش اد كده...منتظر ردك

dllproject.rar

dllfile.rar

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

بارك الله في أخي الكريم شرح جميل ومفيد

منتدانا تنقصه الدروس و المشاركات العملية في الـ Class و بناء المكتبات

جزاكالله خيراً . :rolleyes:

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

شكرا يا اخ FemTo على هذه الدروس القيمه

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

جزاك الله خير اخي فيمتو

الله يكثر من امثالك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

شكرا يا فيمتو على الموضوع الجميل

بس كان عندي سؤال

هل من الممكن اني اصمم مكتبة وأخليها تورث وظلئف مكتبة اخرى بالاضافة للأكواد اللي انا احطها ؟

بمعنى ان حضرتك مثلا صممت مكتبة هل ينفع اني اعمل مكتبة تانية تاخد وظائف مكتبتك وفي نفس الوقت اقدر اضيف عليها وظائف اخرى من عندي ؟

==============

شكرا

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

السلام عليكم

موضوع رائع ومهم جدا

والجميع فى حاجه إليه

وفققك الله لما فيه خير وإلى الأمام دائما

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

Mr_King

لا شكر لعى واجب وياريت تكون استفدت منه

اما بالنسبه لسؤالك لااعتقد ذالك ..وممكن اهل الخبره يكون ليهم راى اخرى

GENIUS

شكراا لمرورك ونورت الموضوع

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

جزاك الله اخى الفاضل

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

جزاكم الله خيرا وجعلها الله فى ميزان حسناتك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

بوركت اخونا الكريم

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

أخي الفاضل Femto عندي سؤال

أريد أن أعدل هذه المكتبة بحيث تظهر الرسالة كا VbModal للفورم الذي تظهر عليه

حاولت بأن عدلت الاجراء Show الموجود في المكتبة ليصبح كالتالي :

Public Sub Show(Frm As Form)
MsgForm.Show VbModal , Frm
End Sub

لكنه أعطاني الخطأ التالي :

15_07_06_10_07_28_1152983248MM.JPG

أرجو أن تجد لي الحل

و جزاك الله خيراً .

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

جزاك الله كل خير اى على الموضوع

و الله يوفقك

;)

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

Up

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

اولا شكرا ليك اخ فيمتوا علي الموضوع الجميل جعله الله في ميزان حسناتك

ثانيا كان عندي طلب خاص باول مثال انتا شرحته والخاص ب msgbox الموجودة داخل المكتبة طبعا انا عارف المثال ده من زمان بس الا انا كنت عاوز اعرفه ازاي انا اقدر اظهر اكثر من فورمة رسالة من اال انتا شرحتها في المثال بمعين ندنا فزرمة فيها زرين امر عاوز لما اشغط علي االاول شظهر الرسالة ولما اضغط علي التاني يظهر نفس الرسالة من غير ما يشيل الرسالة الاولي ويعدل فيها طبعا انتا ظكرت احدي خصائص الكلاس وهو instancing بس انا جربتها وما فيش حاجة نفعت يا رريت تجاوب علي سوال الاول وتقول ليا بالتحديد ايه فائدة خاصية instancing

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

اخى ComFort الرد قريباان شاء ومعذره على تاخرى فى الرد

اخى Max الاجراء ده علشان يمكن ان يستخدم من اى تطبيق ومش شرط تطبيق واحد...

اما ظهورها اكثر من مره فده مش ممكن علشان انتا صممت فى المكتبه فورمه واحده وهوه مش ممكن ينسخها..

على كده مكناش عملنا فى البرنامج غير مكتبه...وانا حدور برده على حل عملى وارد ان شاء الله..

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
اخى ComFort الرد قريباان شاء ومعذره على تاخرى فى الرد

و لا يهمك جزاك الله خيراً على اهتمامك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

Up

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

معذره اخى على التاخر :

لكن الكود سيكون بكل بساطه :

Public Sub Show()
MsgForm.Show VbModal
End Sub

وياريت يكون المطلوب

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

بارك الله فيك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

متميز كالعاده

جزاك الله كل خير

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
زوار
This topic is now closed to further replies.

  • يستعرض القسم حالياً   0 members

    لا يوجد أعضاء مسجلين يشاهدون هذه الصفحة .