• 0
mtak33

اصنع قوائمك فى 2010 بكل سهوله

سؤال

الاخوة الاعزاء

فى البدايه اود شكر كل من تعلمت منه فى المنتدى و اخص بالذكر معلمتنا الكبرى ام عهود

و اخواننا ناصر المصاروة و همام ابو عرقوب و ايهاب عثمان و وليد علوش و اخرين ايتنى الذكره من كثرتهم و ان كان لهم نفس المكانه

ثانيا ما سوف تجدونه ليس اختراع منى او وصولوى لمستوى عالى مبهر

كل ما هنالك انى قرأت الموضوع فى اكثر من كتاب و هذا ما استطعت استخلاصه

و هو بنظرى يكفى للمستوى المبتدئ

و ان شاء الله كل ما اتعلم شئ جديد فى الموضوع سوف اضيفه هنا و ايضا ارجو من اخواننا الخبراء يضيفوا ما يجدونه مناسبا

---------

على بركة الله نبدأ

بسم الله الرحمن الرحيم

يشتكى الكثير من صعوبه عمل القوائم الخاصه به فى الاكسس 2007 و 2010

نظرا لانهم اعتمدوا على شئ جديد مختلف عما سبق

يعتمد عمل القوائم فى تلك الاصدارات على XML :wacko:

ماتتخضوش كده الموضوع ان شاء الله سهل و تتبع خطوات فقط ليس اكثر

الاول يجب عمل جدول و نسميه USysRibbons

و يجب ان يكون بهذا الاسم لانه من جداول السيستم و ينظر اليه البرنامج عند البدايه

و تكون به تلك الحقول بنفس الاسماء

id ---- autonumber

RibbonName-------text

RibbonXml------memo

الاول هو مجرد ترقيم تلقائ لعدد القوائم التى سوف تعملها

الثانى هو اسم القائمه

الثالث و هو من نوع ميمو لتخزين كود xml بداخله

عملنا الجدول خلاص

نبتدى نكتب كود xml فى اى مكان حتى لو النوت باد

وممكن نعمل نموذج ياخد بياناته من هذا الجدول لتحرير الكود من خلاله

و مرفق قاعدة بيانات بها الجدول فارغ مع النموذج

ribb.zip

3

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

25 إجابة على هذا السؤال .

  • 0

نبدأ فى الكود على بركة الله

كود xml مشابه لاكواد html

اول سطر يجب كتابته هو

<customUI xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui">
و يجب طبعا غلقه
</customUI>

و بعده نكتب


<ribbon startFromScratch="true">
</ribbon>

و هذا فائدته ان نخفى جميع القوائم الموجوده مسبقا و نعرض القوائم الخاصه بنا

اما اذا كان الاختيار false فسوف يعرض القوائم الموجوده مسبقا بالاضافه للقوائم المعموله منك

بعد كده نبتدى عمل التاب tabs

و بداخلها اكثر من تاب


<tabs>
<tab id="tabTest" label="asd">
</tab>
</tabs>

و نلاحظ وجود id & label داخل التاب

id و يجب ان يكون وحيدا unique و لا يتكرر

label و نضع فيها الاسم المراد ظهوره على التاب

طيب نجرب كده و نشوف

و علشان النتيجه تظهر

هانعمل حاجه صغيره

سوف نجعل القائمه الخاصه بنا تظهر فقط عند فتح النموذج الذى نكتب فيه الكود

الاول نكتب الكود و نضعه فى الحقل ribbonxml و فى اسم الريبون نضع اى اسم معبر لنا

بعد ذلك نغلق القاعدة ثم نعيد فتحها

و نفتح النموذج فى وضع التصميم

و عند خصائص النموذج فى تاب other او اخرى

سنجد خانه بها ribbon name و نختار منها اسم الريبون الذى صنعناه

و مرفق لكم تلك النتيجه

هاه هل تم التجربه بنجاح

الف مبروك مقدما :)

و ان شاء الله نكمل فى المساء لان يجب على الذهاب الان

ribb (2).zip

2

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بارك الله بك أخي الكريم

على هذا الشرح الأكثر من رائع

وفي انتظار بقية اكمال الموضوع

بالتوفيق

1

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

مشكور أخي على الشرح

وكمساهمة في الموضوع أرفق لكم رابط برنامج يقوم بعمل ribbon

IDBE Ribbon Creator

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

ربي يعطيك العافيه

ونحن معك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بسم الله الرحمن الرحيم

فى البدايه اشكر معلمتنا ام عهود على تشريفها لى بزيارة الموضوع كما اشكر اخى orphan

و على بركة الله نستكمل الموضوع

كنا قد وصلنا الى ان عملنا تاب

طيب هذا التاب هو الذى سنضع بداخله الـ buttons

طيب ما احنا ممكن نريد ان نقسم الازرار الى مجموعات

بمعنى اخر مجموعه خاصه بالنماذج و مجموعه خاصه بالتقارير و هكذا

و هذا يأتى عن طريق تقسيم التاب الى مجموعات groups

و لكى نفعل ذلك نضع الكود التالى بعد سطر <tab>


<"group id="asdd" label="first group>
</group>

و كما سبق id يجب ان يكون متفرد (اى لا نسمى جروب اخر بنفس الاسم)

label هو الكلام الذى سيظهر للتعريف بالجروب

و طبعا نكرر الكود لعمل اكثر من جروب

و داخل الجروب لكى نفصل بين كل مجموعه من الازرار نكتب الكود التالى


</"separator id="idsep>

الان سوف يكون لدينا تاب به الكود التالى


<customUI xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui">
<ribbon startFromScratch="true">
<tabs>
<tab id="tabTest" label="asd">
<group id="group1" label="first group">
<separator id="idsep"/>
</group>

<group id="group2" label="second group">
</group>
</tab>
</tabs>
</ribbon>
</customUI>

ribb (3).zip

2

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بسم الله الرحم الرحيم

كده تقريبا ناقصنا ايه بقى

ايوه صح الازرار التى سوف نستعملها لكى نتحكم فى برنامجنا

الكود الخاص بأضافه الـ button سيكون كالتالى

و نضعه بعد تاج الـ group


</"button id="but1" label="Click Me>

</"button id="but1" label="Click Me>

كما هى العاده

id سيكون اسم لا يتكرر

label هو الكلام الذى سيكون على الزر

و لكن تلاحظون هنا شئ مختلف اننا لم نقفل تاج الbutton بالشكل التالى </button>

و انما وضعنا / فى نهايه التاج

هنا صنعنا button

و طبعا ممكن نكرره مثل ما نريد

اسمع شخص يقول لى زر لا ينفع و لا يسمن من جوع اضغط عليه لا يفعل اى شئ و كمان لا يوجد عليه صوره يعنى شكله مش عاطفى

اصبر و ما صبرك الا بالله

كله قادم ان شاء الله

لكن فى البوست القادم علشان محتاج شوية تركيز

اشوفكم بعد قليل :)

تم تعديل بواسطه mtak33
0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بسم الله الرحمن الرحيم

و لى ملاحظه صغيره ارجو ان تأخذكوا بالكم منها

عندما اكتب الكود داخل وسم كود لا ادرى لماذا يتغير اخر حرفين و يبقوا فى اول الكود

عموما ان ارفع القاعده بها ما طبقناه

-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-

نستكمل موضوع الـbutton

لكى يعطينا الbutton تأثير هناط طريقتان لفعل ذلك

الولى عن طريق ماكرو Macro

او عن طريق كتابة كود VBA داخل Module

/*/*/*/*/*/*/*

الطريقه الاولى عن طريق الماكرو

بكل بساطه نعمل ماكرو و نسميه myBut1 يفعل اى شئ و ليكن message box تعرض رساله hello this is button 1 click

خلصنا الماكرو و حفظناه

نذهب بعد ذلك الى كود الـ xml الخاص بنا

و الى وسم الـ button فى اخره نكتب

onAction="اسم الماكرو"

ليصبح كالتالى


onAction="myBut1"

بكده يصبح الكود كاملا


</"button id="but1" label="click me" onAction="myBut1" size="large>

نجرب كده

نجحت الف مبروك :) :) :)

مش ملاحظين حاجه , هناك شئ زياده فى الكود و هو "size = "large و هذا لاختيار حجم الbutton و جعلناه هنا large

طيب لو نريد الطريقه الاخره و هى عن طريق كتابة الكود

يبقى الاول هانعمل new module و نسميه myrib مثلا

و بداخله نكتب الداله التى سوف تنفذ عندما نضغط على الـ button

و لتكن داله بسيطه تفتح نموذج اخر

ستكون الداله كالتالى


public fuction pressMe()
docmd.openform "myform1"
end function

بعد ذلك نذهب الى تاج الbutton (و ليكن button اخر غير الموجود سابقا)

و نكتب فى اخره


"()onAction="=asd

نطبق بقى و نشوف بس طبعا لا تنسى ان تعمل فورم باسم myform1 لكى يتم فتحه عندما نضغط على الـbutton

, و بكده يصبح لدينا الكود التالى من اول ما بدأنا


<customUI xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui">
<ribbon startFromScratch="true">
<tabs>
<tab id="tabTest" label="asd">
<group id="group1" label="first group">
<button id="but1" label="click me(macro)" onAction="myBut1" size="large"/>
<separator id="idsep"/>
<button id="but2" label="click me(function)" onAction="=pressMe()" />
</group>

<group id="group2" label="second group">
</group>
</tab>
</tabs>
</ribbon>
</customUI>

ribb (4).zip

1

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بسم الله الرحمن الرحيم

واضح ان الموضوع مش بيغرى الناس على الرد و التفاعل يمكن للاطاله فى الشرح او انه للمبتدئين :cool:

عموما ارجو الا اكون قد اثقلت عليكم و خلاص هانت كلها حلقتين ثلاثه و نخلص و الله المستعان

======================

كنا قد صنعنا القائمه و التاب داخلها ووضعنا الازرار و عرفنا ازاى نخليها تنفذ حدث

باقى الشئ الجمالى و التوضيحى و هو اضافة صورة

كما ذكرت انفا هناك طرق كثيره لكل شئ مما سبق و قد تكون اكثر احترافيه

و لكنى بصراحه وجدتها صعبه بعض الشئ على المبتدئين مثلى و محتاجه جهد شويه

لذلك احببت ان اضع ايسر الطرق من وجهة نظرى

لوضع الصور هناك طريقتان

الاولى و هى الصور المخزنه سلفا و التى تأتى مع برنامج الاكسس (و دى لسه ناقصنى فيها شوية خطوات علشان تكون متكامله عندما اشرحهها)

الطريقه الثانيه و هو وضع الصور من مجلد خارجى و هذا ما سنشرحه ان شاء الله

فى البدايه نصنع مجلد جديد و نسميه images و نضعه مع بداخل المجلد المحتوى لقاعدة البيانات الخاصه بنا

و نضع به الصور الخاصه بنا

بعد ذلك نذهب لكود الريبون و فى اول سطر خاااالص , فاكرينه نضيف المقطع التالى "loadImage="OnLoadImage

و هو بكل بساطه يخبر البرنامج ان الصور لكى تظهر يجب ان تنفذ الداله OnLoadImage

يبقى شكل السطر الاول


<"customUI xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui" loadImage="OnLoadImage>

يبقى كده ناقص ايه

تمام كد الداله OnLoadImage

و طبعا سوف نكتبها فى الموديول الذى سبق و صنعناه

و تلك الداله تكون كالتالى


(Public Sub OnLoadImage(strImage As String, ByRef Image
Dim strPath As String

' construct a path
strPath = CurrentProject.Path & "\images\" & strImage

' make sure the file exists
(Debug.Assert (Len(strPath) > 0

' return the image
(Set Image = LoadPicture(strPath
End Sub

و هى بكل بساطه تخبر البرنامج ان الصوره المطلوبه موجوده مع المشروع فى مجلد اسمه images

كده يبقى ناقص اخر شئ

و هو اختيار الصوره ووضعها

يبقى نروح للسطر الخاص بالـ button

و نضيف التالى

"image="bell.gif

ليصبح السطر كاملا كالتالى

<button id="but2" label="click 22" image="bell.bmp" onAction="=asd()"/>

نجرب كده و نشوف النتيجه

الف مبروك الريبون الخاص بك

و طبعا مرفق المثال التطبيقى

بقيت نقطه واحده اؤجلها لما بعد التجربه

و كما علشان اكون ذاكرتها و فهمتها :haha: :sad:

ribb (5).zip

4

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0
id ---- autonumber

RibbonName-------text

RibbonXml------memo

السلام عليكم

اخي mtak33

ماذا تقصد ب memo

وهي ليس موجودة من ضمن خصائص الحقل كيف نختارها؟

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

ياه اخيرا هناك من تواصل معى :)

اشكرك اخى سلامنا لكم

اما بخصوص سؤالك فـmemo موجوده من خصائص الحقول فى الجداول

ممكن حضرتك تنزل المرفق الاول و ستجده فى تلك القاعده

post-117687-043595300 1326496126_thumb.j

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

السلام عليكم

اخي متاك 33

اول شيء عندي اكسس 2007

استغربت ترجمة المذكرة ب memo

عند انشاء الجدول بالاسم uSysRibbons

فانه يختفي.

لذلك كيف استطيع ان انشأ عليه نموذج

والقاعدة الاولى المرفقة من قبلكم لايظهر فيها الجدول والنموذج

تم تعديل بواسطه سلامنا لكم
0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

اخى سلامنا لكم

اعتذر لك بشده و لكل الزملاء

هناك شئ لم اذكره فى البدايه و ارجو من الادارة ضمه لاول مشاركة بالموضوع

-------------------

الجدول الذى سنضع به الكود الـ xml الخاص بالريبون سيكون اسمه USysRibbons

و هو من الجداول الخاصة بالنظام (مخفى)

و لاظهاره نتبع الالتالى الموجود بالصوره المرفقه

فى الاول نضغط على options

currentdatabase

post-117687-050924100 1326533526_thumb.j

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بارك الله فيك اخي والله كنت ابحث عن هذا الشرح لفترة طويلة ولم اجد شرح بهذا التفصيل بارك الله فيك وفي علمك وعملك

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بارك الله فيك اخي والله كنت ابحث عن هذا الشرح لفترة طويلة ولم اجد شرح بهذا التفصيل بارك الله فيك وفي علمك وعملك

بارك الله لك و لنا

و ارجو ان يكون الشرح واضح مع التطبيق

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بارك الله فيك اخي mtak33 وفي انتظار النقطة الأخيــــــــــــــرة

تم تعديل بواسطه مبتدئ أكسس
0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بارك الله فيك اخي mtak33 وفي انتظار النقطة الأخيــــــــــــــرة

اشكرك اخى الكريم

و فى الواقع

ان شاء الله سيكون هناك نقاط و ليس نقطه واحده

و لكن اعتذر لانشغالى بعملى و ايضا لان ما اكتبه اكون قد تعلمته للتو و هذا طبعا سبب لبعض التأخير من جانبى

ارجو الله ان ينفع ما اكتبه اعضاء منتدانا العزيز و ارد و لو دين صغير لهذا المكان و لعباقرته

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

اخي الكريم

الشرح واضح ولكن التطبيق غير واضح

اين القوائم في الامثلة التي ارفقتها

بمعنى انه بعد عمل كافة الخطوات وعند تشغيل القاعدة من جديد لا نرى القوائم

هل هناك خطوة ما كي تضهر القوائم

ملاحظة انا استخدم اوفيس 2007

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

الاخ الكريم

شرح رائع وبانتظار البقية وارى انك انقطعت طويلا وارجو الماتع خيرا

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

شرح رائع اخي الكريم وبانتظار المزيد

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

بسم الله الرحمن الرحيم

واضح ان الموضوع مش بيغرى الناس على الرد و التفاعل يمكن للاطاله فى الشرح او انه للمبتدئين :cool:

عموما ارجو الا اكون قد اثقلت عليكم و خلاص هانت كلها حلقتين ثلاثه و نخلص و الله المستعان

======================

كنا قد صنعنا القائمه و التاب داخلها ووضعنا الازرار و عرفنا ازاى نخليها تنفذ حدث

باقى الشئ الجمالى و التوضيحى و هو اضافة صورة

كما ذكرت انفا هناك طرق كثيره لكل شئ مما سبق و قد تكون اكثر احترافيه

و لكنى بصراحه وجدتها صعبه بعض الشئ على المبتدئين مثلى و محتاجه جهد شويه

لذلك احببت ان اضع ايسر الطرق من وجهة نظرى

لوضع الصور هناك طريقتان

الاولى و هى الصور المخزنه سلفا و التى تأتى مع برنامج الاكسس (و دى لسه ناقصنى فيها شوية خطوات علشان تكون متكامله عندما اشرحهها)

الطريقه الثانيه و هو وضع الصور من مجلد خارجى و هذا ما سنشرحه ان شاء الله

فى البدايه نصنع مجلد جديد و نسميه images و نضعه مع بداخل المجلد المحتوى لقاعدة البيانات الخاصه بنا

و نضع به الصور الخاصه بنا

بعد ذلك نذهب لكود الريبون و فى اول سطر خاااالص , فاكرينه نضيف المقطع التالى "loadImage="OnLoadImage

و هو بكل بساطه يخبر البرنامج ان الصور لكى تظهر يجب ان تنفذ الداله OnLoadImage

يبقى شكل السطر الاول

<"customUI xmlns="http://schemas.microsoft.com/office/2009/07/customui" loadImage="OnLoadImage>
يبقى كده ناقص ايه

تمام كد الداله OnLoadImage

و طبعا سوف نكتبها فى الموديول الذى سبق و صنعناه

و تلك الداله تكون كالتالى

(Public Sub OnLoadImage(strImage As String, ByRef Image    Dim strPath As String        ' construct a path    strPath = CurrentProject.Path & "\images\" & strImage        ' make sure the file exists    (Debug.Assert (Len(strPath) > 0        ' return the image    (Set Image = LoadPicture(strPathEnd Sub
و هى بكل بساطه تخبر البرنامج ان الصوره المطلوبه موجوده مع المشروع فى مجلد اسمه images

كده يبقى ناقص اخر شئ

و هو اختيار الصوره ووضعها

يبقى نروح للسطر الخاص بالـ button

و نضيف التالى

"image="bell.gif

ليصبح السطر كاملا كالتالى

<button id="but2" label="click 22" image="bell.bmp" onAction="=asd()"/>
نجرب كده و نشوف النتيجه

الف مبروك الريبون الخاص بك

و طبعا مرفق المثال التطبيقى

بقيت نقطه واحده اؤجلها لما بعد التجربه

و كما علشان اكون ذاكرتها و فهمتها :haha: :sad:

 

 

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 

بارك الله فيك وفي شرحك وفي جهدك وجعله في موازين حسناتك 

ونأمل أن تكمل شرحك الرائع

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

 

الله يعطيك العافية ويجزاك عنا خير الجزاء ، مجهود جميل ورائع وأكثر من رائع ، فقط اذا ما عليك تكليف استفسار صغير ، إذا كنت اريد استخدام نفس رموز الشريط الرئيسي هل من طريقة معينة أم لا؟

 

:clapping:  :clapping:  :clapping:

:ty:  :ty:

:calc:

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

السلام عليكم أنا لم يتم تنفيذ البرنامج بنجاح لدي لا أعلم ما هي المشكله

 

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه
  • 0

جزاك الله خيرا 

بس سؤال

 كيف يمكن إخفاء قائمة الصفحة الرئيسية و ترك القائمة التي أنشأناها فقط

0

شارك هذا الرد


رابط المشاركة
شارك الرد من خلال المواقع ادناه

من فضلك سجل دخول لتتمكن من التعليق

ستتمكن من اضافه تعليقات بعد التسجيل



سجل دخولك الان

  • يستعرض القسم حالياً   0 members

    لا يوجد أعضاء مسجلين يشاهدون هذه الصفحة .